Posted on

De kans dat iemand arbeidsongeschikt wordt, lijkt klein, maar kan dichterbij komen dan je denkt. Je bent arbeidsongeschikt, als je door een medisch vastgestelde reden niet meer kunt werken. De overheid heeft voor zelfstandigen hier niets voor geregeld. Daarom is het belangrijk dat je als zelfstandige of ZZP’er een AOV verzekering afsluit. Hiermee verzeker je als het ware de arbeidsongeschiktheid.

Sparen voor het geval dat je arbeidsongeschikt wordt, haalt het niet uit bij een AOV. Als je hiervoor wilt sparen, moet je een heel groot bedrag bij elkaar verzamelen. Doordat je niet weet wat er gaat gebeuren, is het verstandiger om een AOV af te sluiten. Als je voor enkele maanden arbeidsongeschikt raakt, is dat nog geen probleem. Voor een langere tijd arbeidsongeschikt zijn betekent dat het spaargeld op gaat. De AOV kun je dus eigenlijk zien als een beter alternatieve manier van sparen voor onzekerheden. Wil je nog meer risico’s dekken? Zie hier ook de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Je krijgt met een AOV een arbeidsongeschiktheidsuitkering in de periode dat je arbeidsongeschikt bent verklaard. Je kunt alleen aanspraak maken op deze uitkering als je minimaal 25% arbeidsongeschikt bent. Hier dient dus wel rekening meegehouden te worden. Dit percentage is deels afhankelijk van welke soort verzekering je afsluit. Hoe hoog deze uitkering wordt, bepaal je zelf. Dit kun je doen door zelf te bepalen welk percentage van het inkomen jij wilt verzekeren. De premie van de AOV is fiscaal aantrekkelijk. Dit komt doordat je deze kunt aftrekken bij de belastingaangifte. Wanneer de uitkering wordt uitgekeerd, betaal je wel belasting.

Je kunt zelf bepalen wat de hoogte van de premie wordt. Dit doe je door te bepalen voor welk deel van je inkomen je verzekerd wilt zijn, te kiezen voor tot welke leeftijd je wilt werken en door te kiezen wanneer je arbeidsongeschikt wordt verklaard. Ben je bijvoorbeeld bereid om een ander beroep te gaan doen als je dat kan? Doordat je de premie voor een deel zelf kunt bepalen, maak je het zo duur of goedkoop als je zelf wilt. Via onze vergelijkingstool kun je de AOV vergelijken en zo de AOV vinden die het beste bij jou past!

https://www.aov-zzp.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *